Peste 3.000 de credincioși au participat duminică la sfințirea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul Mioveni, județul Argeș, slujba de târnosire fiind oficiată de catre Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, alături de ierarhi din Sfântul Sinod al BOR.
Credincioșii au venit încă de dimineață la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, mai multe femei leșinând din cauza căldurii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Acestea au primit îngrijiri medicale din partea unui echipaj de la Serviciul de Ambulanță Argeș aflat la fața locului, însă niciuna nu a necesitat internarea în spital.
La catedrală se află mai multe femei decât bărbați, întrucât doar la sfințirea unui lăcaș de cult acestea pot intra în altar.
„Suntem multe femei. Suntem evlaÂvioase și așteptăm cu mare emoție să intrăm în sfântul altar, să primim târÂnoseală. Doar la sfințirea unei biseÂrici putem să intrăm în altar, iar faptul că atingem sfânta maÂsă, care de fapt închipuie morÂmântul și scaunul MântuitoÂrului, e un luÂcru foarte important pentru noi și nu numai. Ajută la sfințirea oriÂcărei persoane. Am adus și haine ale coÂpiilor ori ale rudelor pe care atiÂngându-le de sfânta masă se înÂcarcă cu har de la Dumnezeu”, a declarat o enoriașă.
Sfânta Liturghie s-a desfășurat pe un podium special amenajat sub noua clopotniță a catedralei. Aceasta a fost urmată de slujba de sfințire a catedralei.
Ceremonia religioasă a fost supravegheată de 300 de jandarmi, în condițiile în care organizatorii se așteaptau ca aproximativ 30.000 de credincioși să participe la sfințirea catedralei.
La ora transmiterii acestei știri, slujba de sfințire s-a încheiat, iar credincioșii așteaptă să intre în biserică pentru a trece prin altar, oamenii înghesuindu-se cu jandarmii.
Piatră de temelie a catedralei a fost așezată în anul 1992, de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Calinic. Dimensiunile catedralei sunt impresionante, având o înăltime de 40 de metri, lungime 65 de metri și lătime în naos de 36 de metri și o capacitate de aproximativ 1.500 de locuri.
Edificiul este placat cu marmură albă și bej-aurie, iar decorul este de inspirație bizantină din secolul al XIV-lea.